کرونا از اواخر بهمنماه 1398 وارد ایران شد. کشور چین و به ویژه شهر ووهان به عنوان مبدأ پیدایش این بیماری از دسامبر 2019 (آذر 1398) شناخته شد. فرضیههای مطرحشده بیان میکند که ویروس در ابتدا در چین و از خفاشها به یکگونه واسط و در نهایت به انسان منتقل شد و سپس به صورت ویرانگر و مداوم در سرتاسر جهان انتشار یافت (پاندمی)
در اصطلاح عام از این بیماری بهعنوان بیماری کرونا نامبرده میشود. نام علمی این بیماری عفونی COVID-19 است. این بیماری در اثر آلودگی به ویروس SARS-CoV-2 ایجاد میشود.
کرونا خانواده بزرگی از ویروسها میباشد که ممکن است باعث ایجاد بیماری در حیوانات یا انسان شود. در انسان چندین نوع ویروس از این خانواده باعث عفونتهای تنفسی میشوند. بیماریهایی مانند سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS)، سندرم تنفسی حاد (SARS) و ویروس اخیراً کشفشده SARS-CoV-2 سبب بیماری COVID-19 میشود.
بیشتر افراد آلوده به این ویروس، بیماری تنفسی خفیف تا متوسطی را تجربه میکنند. برخی افراد بدون نیاز به درمان خاص، بهبود مییابند. ابتلا به فرم شدید بیماری در افراد مسن و افراد با مشکلات پزشکی اساسی بیشتر است. بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، بیماری مزمن تنفسی، سرطان و افراد با اضافهوزن بالا باید مراقبت بیشتری داشته باشند.
شایعترین علائم این بیماری تب، خستگی و سرفه خشک است. برخی بیماران ممکن است آبریزش بینی، احتقان بینی، سردرد، گلودرد یا علائم گوارشی مانند اسهال داشته باشند. این علائم معمولاً خفیف است و به تدریج شروع میشود. افرادی که به ویروس آلوده هستند ولی علامتی ندارند ناقل هستند. افراد ناقل برای اطرافیان بسیار خطرناک هستند و بهعنوان ناقل، ویروس را به سایرین منتقل میکنند.
براساس یافته های موجود در افراد مبتلا غالبا علائمی شبیه سرماخوردگی مانند سردرد، گلودرد و آبریزش بینی، بدون علائم مشخص کووید-19 مانند از دست دادن حس چشایی و بویایی ظاهر شده است.
علائمی مانند تنگی نفس، تب و سرفه مداوم در برخی از افراد مبتلا به واریانت دلتا ایجاد شده و در برخی دیگر از افراد مشاهده نشده است.
تحقیقات انجام شده در انگلیس نشان می دهد افرادی که به نوع جهش یافته ویروس کرونا یا کرونا انگلیسی (COVID-19) مبتلا شدند، علائم اصلی آن ها شامل سرفه، خستگی، دردهای عضلانی، گلو درد و تب می باشد که شدت این علائم در مقایسه با افرادی که به نوع اصلی مبتلا شده اند بیشتر می باشد.
علائمی مانند از دست دادن حس چشایی یا بویایی در بیماران مبتلا به نوع جهش یافته ( کرونا انگلیسی ) کمتر است.
علائم خفیف:علائمی مانند تب مختصر و سرفههای کم حداقل 2 هفته قرنطینه خانگی انجام شود. استفاده از مایعات فراوان، مسکنهای معمولی و میزان کافی استراحت توصیه میشود.
علائم تنفسی: علائمی مانند تنگی نفس، احساس سنگینی و درد قفسه سینه مراجعه به مراکز درمانی جهت آزمایش کرونا توصیه میشود.
مطالعات در مجله معتبر JEM در سال 2020 میلادی چاپشده است. خانههای طوسی رنگ یافتههای مهم در ارتباط با این خانواده ویروسی را نشان میدهد. خانههای قرمزرنگ نشاندهنده شناسایی کرونا ویروسهای انسانی است.
بهترین راه برای جلوگیری و انتقال، آگاهی کامل در مورد ویروس SARS-CoV-2، بیماری COVID-19 و نحوه شیوع آن است. مهمترین راه انتقال این ویروس از طریق تماس فرد به فرد است. در بسیاری از کشورهای درگیر به منظور کاهش حضور افراد در جوامع، قوانین مختلفی برای کنترل رفت و آمد وضع شده است. در بسیاری از کشورها مردم مجبور به رعایت قرنطینه خانگی شدند. قوانین فاصله گذاری با گذشت زمان و کاهش اندک در تعداد افراد مبتلا اندکی تعدیل میشود. برخی کشورها درصورت تخطی از قوانین منع عبور و مرور جریمههای سنگینی برای افراد وضع میکنند. تقریباً در تمامی کشورهای درگیر با بیماری از جمله ایران برای جلوگیری از ابتلا به رعایت فاصله فیزیکی و استفاده از ماسک توصیه میشود.
ویروس COVID-19، در صورت سرفه یا عطسه، از طریق قطرات بزاق یا ترشحات از بینی گسترش مییابد. بنابراین افراد جامعه باید اصول بهداشتی را در هنگام عطسه و سرفه رعایت کنند. (بهطور مثال در هنگام سرفه یا عطسه از دستمالکاغذی استفاده کنند و سپس آن را بهصورت بهداشتی حذف کنند). این بیماری میتواند با قطرات کوچک منتشر از بینی یا دهان در هنگام سرفه یا بازدم بر روی سطوح فرود آید و افراد با لمس این سطوح آلوده و سپس تماس دست با دهان، چشم و بینی، بیمار شوند. به همین دلیل است که از ابتدای پیدایش و بهویژه شیوع این بیماری در جهان، سازمان جهانی بهداشت تأکید زیادی بر شست و شوی دستها بهعنوان عامل مهم انتقال بیماری دارد. با شست و شوی مکرر دستها یا ضدعفونی آنها با ضدعفونیکنندههای الکلی، تا حدی از خود و دیگران در برابر ابتلا به این بیماری میتوانید محافظت کنید.
هماهنگی و تماس جهت انجام آزمایش های کرونا :
پاسخگویی سریع (سفارش و انجام آزمایش) : |
اطلاع از ساعت کار آزمایشگاه : |
کارشناس آزمایشگاه:09120768894 کارشناس آزمایشگاه:09120768895 |
پذیرش آزمایشگاه: 021-88648137-42 |
منابع :