سندرم تورچ یا عفونت های TORCH گروهی از عفونت های مادرزادی هستند که در دوران بارداری، در حین زایمان یا پس از تولد از مادر به کودک منتقل می شوند.
TORCH مخفف عفونت های ناشی از توکسوپلاسما گوندی، سایر عوامل، سرخجه، سیتومگالوویروس (CMV) و ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) است.
عوارض عفونت های TORCH
اکثر عفونت های تورچ عوارض خفیفی برای مادر ایجاد می کنند، اما عواقب جدی برای جنین دارند و درمان عفونت مادر اغلب تأثیری بر نتیجه جنین ندارد. بنابراین، تشخیص بیماری مادر و نظارت بر جنین پس از تشخیص برای همه پزشکان مهم است.
شایع ترین عفونت TORCH چیست؟
سیتومگالوویروس: CMV شایع ترین عفونت مادرزادی است. این بیماری با محدودیت رشد داخل رحمی و وزن کم هنگام تولد، هپاتواسپلنومگالی، یرقان، کلسیفیکاسیون های پارا بطنی، آب مروارید و کاهش شنوایی حسی عصبی و سرکوب مغز استخوان همراه است که با ترومبوسیتوپنی و کم خونی خود را نشان می دهد.
در منزل آزمایش دهید (ویژه تهران)
بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه، در سریع ترین زمان در منزل یا محل کار خود آزمایش دهید.
پیشگیری از ابتلا به عفونت TORCH
با واکسیناسیون مادر قبل از بارداری می توان از سرخجه و واریسلا زوستر پیشگیری کرد. اگر مادر مبتلا به هرپس سیمپلکس فعال باشد، زایمان سزارین می تواند از تماس نوزاد و در نتیجه عفونت با این ویروس جلوگیری کند.
علائم و نشانه ها
اگر جنین در حال رشد دچار TORCH شود، بارداری ممکن است منجر به سقط جنین، مردهزایی، تاخیر در رشد (تأخیر رشد داخل رحمی) یا زایمان زودرس شود.
اینها ممکن است شامل :
- بی حالی
- تب
- مشکلات در تغذیه
- بزرگ شدن کبد و طحال (هپاتومگالی)
- کاهش سطح رنگدانه حامل اکسیژن (هموگلوبین) در خون (کم خونی)
- کودکان آلوده ممکن است مناطقی از خونریزی داشته باشند که باعث ایجاد لکه های قرمز یا بنفش یا نواحی تغییر رنگی می شود که از طریق پوست قابل مشاهده است (پتشی یا پورپورا).
- تغییر رنگ مایل به زرد در پوست
- سفیدی چشم ها و غشاهای مخاطی (یرقان)
- التهاب لایه های میانی و داخلی چشم (کوریورتینیت)
هر عامل عفونی همچنین ممکن است ناهنجاری های دیگری ایجاد کند که بسته به مرحله رشد جنین در زمان عفونت یا سایر عوامل ممکن است از نظر درجه و شدت متفاوت باشد.
توکسوپلاسموز
یک بیماری عفونی است که توسط ارگانیسم انگلی میکروسکوپی به نام توکسوپلاسما گوندی ایجاد می شود. این عفونت انگلی که در سرتاسر جهان یافت می شود، ممکن است در دوران بارداری از مادر آلوده به جنین در حال رشد اکتسابی یا منتقل شود.
در برخی از نوزادان مبتلا به فرم شدید، توکسوپلاسموز ممکن است با کوچکی غیرطبیعی سر (میکروسفالی)، التهاب لایههای میانی و داخلی چشم (کوریورتینیت)، رسوبات کلسیم در مغز (کلسیفیکاسیونهای داخل جمجمهای) و یا سایر ناهنجاریها همراه باشد.
سرخجه یا Rubella
سرخجه یک عفونت ویروسی است که با تب، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، تورم غدد لنفاوی، بثورات پوستی و درد مفاصل مشخص می شود.
کودکان مبتلا به فرم شدید بیماری ممکن است دارای اختلال بینایی یا شنوایی، نقص قلبی، رسوب کلسیم در مغز یا سایر ناهنجاریها باشند.
عفونت سیتومگالوویروس (CMV)
یک عفونت ویروسی است که ممکن است در دوران بارداری، پس از تولد یا در هر سنی رخ دهد.
در نوزادان مبتلا به فرم شدید، علائم و یافته های مرتبط ممکن است شامل عقب ماندگی رشد، سر کوچک غیر طبیعی (میکروسفالی)، بزرگ شدن کبد و طحال (هپاتوسپلنومگالی)، التهاب کبد (هپاتیت)، سطوح پایین رنگدانه حامل اکسیژن در بدن باشد. خون به دلیل تخریب زودرس گلبول های قرمز (کم خونی همولیتیک)، رسوب کلسیم در مغز و یا سایر ناهنجاری ها.
تبخال نوزادی
یک اختلال نادر که نوزادان آلوده به ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) را درگیر می کند. این اختلال ممکن است از خفیف تا شدید متفاوت باشد. در صورتی که مادر مبتلا به فرم شدید دستگاه تناسلی باشد، ممکن است مادر عفونت را به جنین منتقل کند. پس از زایمان، تماس مستقیم با زخم های تبخال تناسلی یا دهانی ممکن است منجر به تبخال نوزادی شود.
نوزادانی که به فرم شدید مبتلا هستند ممکن است تاولهای پر از مایع روی پوست (وزیکولهای پوستی)، ضایعات در ناحیه دهان، التهاب غشای مخاطی پوشاننده پلکها و سفیدی چشم (کانژنکتیویت)، کاهش غیرطبیعی تون عضلانی، التهاب کبد (هپاتیت)، مشکلات تنفسی، و یا سایر علائم و یافته ها.
علل سندرم TORCH چیست ؟
به دلیل عبور یکی از عوامل تورچ از جفت در دوران بارداری ایجاد می شود. این عوامل عفونی عبارتند از Toxoplasma gondii، میکروارگانیسم تک سلولی (تک یاخته) مسئول توکسوپلاسموز، ویروس سرخجه، سیتومگالوویروس و ویروس های هرپس سیمپلکس.
(توجه: بر اساس برخی گزارشها، نام اختصاری “TORCH” گاهی اوقات به اصطلاح “STORCH” تغییر میکند تا شامل سیفلیس شود، بیماری که ممکن است منجر به علائمی مشابه علائم مرتبط با سایر عوامل TORCH شود. سیفلیس در اثر عفونت با TORCH ایجاد میشود. باکتری Treponema pallidum. علاوه بر این، تورچ ممکن است سایر عوامل ایجاد کننده بیماری، مانند ویروس واریسلا زوستر، که ویروس مسئول آبله مرغان است، و پاروویروس را در بر بگیرد.)
چه کسانی به TORCH مبتلا می شوند؟
سندرم TORCH ممکن است روی جنین یا نوزاد در حال رشد تأثیر بگذارد و به طور بالقوه منجر به سقط جنین، تاخیر در رشد و بلوغ جنین (تأخیر رشد داخل رحمی) یا زایمان زودرس شود.
درمان سندرم TORCH
درمان نوزادان مبتلا به سندرم تورچ بر اساس عامل ایجاد کننده خاص، مرحله رشد جنین که در ابتدای عفونت رخ داده است، شدت عفونت و علائم و پیامدهای مرتبط یا عوامل دیگر بستگی دارد. برای نوزادان مبتلا به توکسوپلاسموز، درمان ممکن است شامل تجویز داروی پیریمتامین با سولفادیازین باشد. هرپس سیمپلکس ممکن است با عامل ضد ویروسی آسیکلوویر درمان شود. درمان نوزادان مبتلا به سرخجه یا سیتومگالوویروس در درجه اول شامل اقدامات علامتی و حمایتی است.
منابع : rarediseases
طرف قرارداد با کلیه بیمه ها
در آزمایشگاه پارس طب، ما به خود می بالیم که می توانیم دسترسی به خدمات استثنایی آزمایشگاهی خود را برای همه، صرف نظر از ارائه دهنده بیمه آنها، فراهم کنیم.