مزایای دریافت واکسن COVID-19
واکسیناسیون علیه COVID-19 یک ابزار مهم و ایمن برای کنترل و از بین بردن همهگیری کروناویروس 2019 است. از طریق واکسیناسیون از خود و دیگران در برابر این بیماری محافظت می کنید. محافظت در برابر ویروس کرونا بسیار مهم است، زیرا برای برخی افراد، عفونت با COVID-19 می تواند منجر به بیماری شدید یا مرگ شود.
همه واکسنهای تولید شده کرونا به دقت در آزمایشها و آزمایشهای بالینی مورد ارزیابی قرار میگیرند و تنها در صورتی تایید میشوند که ایمن باشند و در کاهش خطر ابتلا به COVID-19 به خوبی کار کنند.
با توجه به اطلاعات اولیه از آزمایش های بالینی و آنچه در مورد واکسن سایر بیماری ها می دانیم، کارشناسان معتقدند که این واکسن به شما کمک می کند تا از ابتلا به نوع شدید این بیماری حتی در صورت ابتلا به کرونا جلوگیری کنید. در واقع نوع شدید بیماری منجر به بستری شدن در بیمارستان یا مرگ افراد می شود.
شواهد فعلی نشان میدهد که ابتلا به این بیماری میتواند در چند ماه اول پس از بهبودی تا حدودی در بدن ایمنی ایجاد کند، که بهعنوان مصونیت طبیعی شناخته میشود. اما احتمال ابتلای مجدد به ویروس کووید-19 با گذشت زمان افزایش مییابد و خطر بیماری جدی و مرگ ناشی از COVID-19 بسیار بالا باقی می ماند. درحالیکه واکسیناسیون با ایجاد پاسخهای قوی و پایدار سیستم ایمنی و تولید آنتیبادی بدون نیاز به ابتلا به بیماری در بدن محافظت ایجاد میکند. درواقع واکسن با اثر بر سیستم ایمنی موجب میشوند که اگر در معرض ویروس کرونا قرار بگیرید بدن شما آماده مبارزه با ویروس باشد.
عوارض جانبی احتمالی پس از تزریق واکسن COVID-19
واکسن کرونا موجب جلوگیری از ابتلا به ویروس و ایجاد محافظت در بدن در برابر این بیماری میشود. گاهی اوقات پس از واکسیناسیون روند ایجاد ایمنی میتواند باعث بروز برخی از عوارض جانبی مانند تب شود. این علائم طبیعی است و نشانههایی از فعالیت بدن برای ایجاد ایمنی میباشد.
این عوارض ممکن است بر توانایی شما در انجام فعالیتهای روزمره تأثیر بگذارد، اما باید در طی چند روز از بین بروند. لازم به ذکر است در برخی افراد هیچگونه عوارض جانبی دیده نشده است.
در منزل آزمایش دهید (ویژه تهران)
بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه، در سریع ترین زمان در منزل یا محل کار خود آزمایش دهید.
عوارض جانبی رایج واکسن کرونا :
بر روی بازویی که تزریق واکسن صورت گرفته است:
- درد
- قرمزی
- التهاب و تورم
عوارض عمومی واکسن کرونا در بدن:
- خستگی
- سردرد
- درد عضلانی
- لرز
- تب
- حالت تهوع
چه زمانی با پزشک تماس بگیرید:
- اگر قرمزی یا حساسیت به لمس بعد از 24 ساعت بدتر شود.
- اگر تب و یا سایر علائم قابلکنترل نمیباشد و یا بعد از چند روز (حدود 3 روز) از بین نرفت.
برای کاهش درد و عوارض واکسن چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
- با پزشک خود در مورد مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن، استامینوفن، آسپرین یا آنتی هیستامین ها برای بهبود عوارض جانبی احتمالی پس از واکسیناسیون صحبت کنید.
- اگر منع مصرف دارویی برای این داروها ندارید، می توانید از استامینوفن برای رفع عوارض بعد از واکسیناسیون استفاده کنید.
- مصرف این داروها قبل از واکسیناسیون برای جلوگیری از عوارض جانبی توصیه نمی شود.
- برای کاهش درد در ناحیه ای که واکسن تزریق شده است، می توانید یک پارچه تمیز، خنک و مرطوب را روی آن قرار دهید.
- برای کاهش و کنترل تب، مایعات فراوان بنوشید و لباس نخی نازک بپوشید.
- برای جلوگیری از کم آبی، میوه و مایعات فراوان بخورید.
- شب قبل از تزریق واکسن، غذاهای چرب و فست فود نخورید.
- به اندازه کافی بخوابید و استراحت کنید.
- اگر کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا تزریقی مصرف می کنید، قبل از تزریق واکسن با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض بعد از تزریق دوز دوم واکسن کرونا چیست؟
عوارض جانبی پس از تزریق دوم ممکن است شدیدتر از عوارضی باشد که پس از تزریق اول تجربه کرده اید. این عوارض طبیعی و نشانه ای از دفاع و محافظت بدن هستند و باید ظرف چند روز از بین بروند.
- توصیه می شود هم در دوز اول و هم در نوبت دوم به مدت 30-15 دقیقه در محل تزریق واکسن بمانید.
- برای واکسیناسیون کامل و محافظت کامل باید نوبت دوم را دریافت کنید و دو هفته بعد از نوبت دوم واکسن، افراد به طور کامل واکسینه می شوند.
- در واقع، افرادی که در حال حاضر تنها دوز اول واکسن را دریافت کرده اند، ممکن است تا زمان دریافت دوز دوم، به شکل شدید کووید-19 مبتلا شوند. بنابراین افراد دو هفته پس از تزریق دوم به طور کامل واکسینه می شوند.
- زمان تزریق دوز دوم بستگی به نوع واکسن دارد.
فاصله بین دوز اول و دوز دوم واکسن هایی که در حال حاضر در کشور ما استفاده می شود به شرح زیر است:
واکسن | فاصله بین دوز واکسن |
واکسن سینوفارم | 28-21 روز |
واکسن آسترازنکا | 12-4 هفته |
واکسن اسپوتنیک وی | 28-21 روز |
واکسن بهارات | 28 روز |
آیا پس از تزریق واکسن کرونا باید پروتکل های بهداشتی رعایت شود؟
تا زمانی که همه افراد جامعه به طور کامل واکسینه نشده اند، حتی افراد واکسینه شده نیز باید اقدامات پیشگیرانه را در مکان های عمومی مانند پوشیدن ماسک، رعایت فاصله اجتماعی، پرهیز از ازدحام، ایجاد تهویه مناسب و شستن مرتب دست ها ادامه دهند.
در حال حاضر، فقط افراد کاملاً واکسینه شده می توانند با سایر افراد کاملاً واکسینه شده در خانه یا داخل خانه بدون فاصله فیزیکی یا ماسک ملاقات کنند.
چه کسانی می توانند واکسینه شوند؟ و در چه شرایطی امکان واکسیناسیون وجود ندارد؟
- حتی اگر قبلاً به کرونا مبتلا شده اید، باید واکسینه شوید.
- اگر در حال حاضر مبتلا به کووید-19 هستید، تا زمانی که علائم شما به طور کامل برطرف نشده واکسن نزنید. پس از برطرف شدن علائم بیماری می توانید واکسن را دریافت کنید.
- افراد مبتلابه کووید-19 که بدون علائم هستند میتوانند 10 روز پس از زمانی که تست PCR آنها مثبت شد و یا متوجه بیماری خود شدند واکسن بزنند.
- اگر برای کروناویروس با آنتی بادی های مونوکلونال یا پلاسما درمانی تحت درمان هستید، باید ۹۰ روز قبل از دریافت واکسن کووید-۱۹ صبر کنید. اگر مطمئن نیستید که چه درمانی دریافت کرده اید، به پزشک خود مراجعه کنید.
- اگر با فردی مبتلا به کرونا مواجه شدید، قبل از واکسیناسیون آزمایش PCR انجام دهید و در صورت مثبت بودن، تزریق واکسن را به تعویق بیندازید.
- افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای نیز می توانند این واکسن را دریافت کنند. اگر سابقه یک واکنش آلرژیک سریع یا شدید دارید، برای واکسیناسیون به پزشک مراجعه کنید.
هیچ یک از واکسنهای کرونا حاوی ویروس زنده نیستند، بنابراین واکسن نمیتواند شما را به ویروس کووید-۱۹ مبتلا کند.
مجموعهای از شواهد نشان میدهد که اگرچه افرادی که واکسینه شدهاند کمتر به عفونت مبتلا میشوند، اما اگر آلوده شوند، احتمالاً علائم خاصی ندارند. در واقع آنها بدون علامت ناقل خواهند شد. با این حال، تحقیقات بیشتر ادامه دارد.
آیا تزریق واکسن کووید-19 تست PCR را مثبت می کند؟
خیر هیچ یک از واکسن های تایید شده و توصیه شده باعث مثبت شدن تست PCR نمی شود.
آیا دریافت واکسن کووید-19 باعث ناقل شدن فرد دریافت کننده واکسن میشود؟
خیر. هیچ یک از واکسن های تایید شده و توصیه شده باعث انتقال، ایجاد یا انتقال بیماری کووید-19 نمی شود. این بدان معناست که پس از دریافت واکسن نیازی به قرنطینه نیست.
اما رعایت پروتکل های بهداشتی لازم و ضروری است تا همه افراد جامعه واکسینه شوند زیرا احتمال عفونت های خفیف یا عود کننده وجود دارد.
اثربخشی یا ایمنی زایی واکسن های موجود در ایران:
واکسن | درصد ایمنی واکسن |
واکسن سینوفارم | 79-86% |
واکسن آسترازنکا | 62-90% |
واکسن اسپوتنیک وی | 92% |
واکسن بهارات | 81% |
واکسنها خطر انتقال ویروس به سایر افراد را کاهش میدهند. همچنین واکسنها به کاهش عوارض طولانی مدت کرونا کمک میکند.
پاسخ ایمنی افراد در صورت ابتلا به بیماری متفاوت است. به این معنی که در بدن فردی که به بیماری COVID-19 مبتلا شده است پاسخ ایمنی قابلتوجهی که موجب محافظت وی در برابر ابتلا به نوع شدید این بیماری و یا کاهش ابتلا به این بیماری میشود، ایجاد نشود. در صورتی که واکسن در همه افراد ایمنی قوی و پایداری حتی در مقابل اکثر جهشها ایجاد میکنند.
چه مدت پس از دریافت واکسن کرونا آنتی بادی تولید می شود و می توان آزمایش داد؟
اغلب در واکسن های تولید شده باید دو دوز در یک بازه زمانی مشخص بسته به نوع واکسن تزریق شود تا بدن فرد حداکثر ایمنی را به دست آورد.
افراد معمولاً 14 روز پس از دریافت دوز دوم واکسن کاملاً ایمن می شوند و مقدار آنتی بادی ها افزایش می یابد.
دو هفته پس از تزریق دوز دوم واکسن، زمان آزمایش آنتی بادی کرونا (نمونه گیری خون) است.
منابع : cdc
طرف قرارداد با کلیه بیمه ها
در آزمایشگاه پارس طب، ما به خود می بالیم که می توانیم دسترسی به خدمات استثنایی آزمایشگاهی خود را برای همه، صرف نظر از ارائه دهنده بیمه آنها، فراهم کنیم.