پرمویی-یا-هیرسوتیسم-در-زنان

علت پرمویی یا هیرسوتیسم در زنان

آنچه در این مطلب میخوانید :

چرا پر مو هستم؟

hirsutism یکی از مهم ترین بیماری هایی است که در زنان دیده می شود.
هیرسوتیسم به موهای تیره یا ضخیمی گفته می شود که روی صورت و بدن برخی از زنان رشد می کند. گاهی اوقات ممکن است ناشی از یک وضعیت پزشکی باشد.
اکثر خانم ها موهای نازک، کم رنگ روی صورت و بدن دارند، اما این موها ممکن است گاهی ضخیم تر و قابل مشاهده تر باشند.
حدود نیمی از افراد مبتلا به هیرسوتیسم دارای مقدار زیادی آندروژن هستند. این هورمون ها معمولا باعث رشد جسمی و جنسی مردان می شوند. زنان معمولا سطح آندروژن پایینی دارند، اما این سطوح ممکن است به دلایل مختلفی متفاوت باشد.
سطوح بالاتر می تواند فولیکول های مو را بیش از حد تحریک کند و منجر به رشد مو بیشتر از آنچه که یک زن به طور معمول تجربه می کند، شود.
شیوع پرمویی یا هیرسوتیسم در زنان با افزایش سن، به ویژه پس از یائسگی افزایش می یابد.

 

علائم پرمویی یا هیرسوتیسم در زنان

در خفیف ترین شکل هیرسوتیسم زنان ممکن است متوجه رشد قابل توجه مو در لب بالایی، چانه، ناحیه پهلو و اطراف نوک سینه ها یا پایین شکم شوند.
این موها، موهای بالغ یا موهایی هستند که همان رنگ روی پوست سر هستند.

هیرسوتیسم شدید باعث رشد موهای بالغ در قسمت بالایی پشت، شانه ها، سینه و بالای شکم می شود و معمولاً در دوران بلوغ شروع می شود.
اگر هیرسوتیسم قبل یا بعد از بلوغ شروع شود، علت آن می تواند به مشکلات هورمونی مربوط شود و پزشک باید علائم را ارزیابی کند.

علاوه بر رشد بیش از حد مو، یک زن مبتلا به هیرسوتیسم ممکن است علائم دیگری را نیز تجربه کند، از جمله:

  • پوست چرب
  • آکنه
  • ریزش مو معروف به آلوپسی
  • یک خط رویش مو
  • کلیتوریس بزرگ شده (عضو کوچک و نعوظی دستگاه تناسلی زن)
  • صدای بم

 

در منزل آزمایش دهید (ویژه تهران)

بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه، در سریع ترین زمان در منزل یا محل کار خود آزمایش دهید.

دلایل پرمویی در زنان چیست؟

رشد بیش از حد مو در زنان با سطح آندروژن طبیعی، دوره های قاعدگی منظم و هیچ بیماری زمینه ای دیگری، هیرسوتیسم ایدیوپاتیک نامیده می شود. این بدان معناست که این اختلال هیچ علت قابل شناسایی ندارد.

پرمویی یا هیرسوتیسم در زنان همیشه نشان دهنده یک ناهنجاری پزشکی قابل توجه نیست. با این حال، اگر قبل از بلوغ شروع شود، اگر با سایر ویژگی های مربوط به مردان مانند صدای کلفت همراه باشد، یا اگر ممکن است به دلیل تومور باشد، فرد باید به دنبال درمان های پزشکی باشد.

تومورهای غدد فوق کلیوی، غدد هیپوفیز و تخمدان ها گاهی می توانند منجر به هیرسوتیسم شوند. با این حال، هیرسوتیسمی که به این دلیل رخ می دهد، عموما شدیدتر و سریعتر از علل هورمونی شروع می شود.

 

افزایش سطح آندروژن

حساسیت فولیکول های مو به آندروژن ها و افزایش سطح آن می تواند باعث هیرسوتیسم شود.
اگرچه آندروژن ها در مردان در سطوح بالاتری موجود است، زنان نیز این هورمون ها را در مقادیر کمتری دارند.
هورمون های مردانه مانند تستوسترون باعث تحریک رشد مو، افزایش سایز بدن و تشدید رشد و رنگدانه مو می شوند.

 

افزایش سطح انسولین

سطوح بالای انسولین، هورمونی که سلول‌ها را برای جذب انرژی از قندها «باز می‌کند» نیز ممکن است در ایجاد هیرسوتیسم نقش داشته باشد. انسولین می تواند سلول های تخمدان را برای تولید آندروژن تحریک کند.
این حالت ممکن است در زنان مبتلا به مقاومت به انسولین، مانند کسانی که دیابت نوع 2 دارند، رخ دهد.
سطوح بالای انسولین همچنین ممکن است گیرنده فاکتور رشد شبه انسولین IGF-1 را در همان سلول ها فعال کند و به طور مشابه باعث افزایش تولید آندروژن شود.

 

دیابت و کلسترول بالا

از آنجایی که دیابت نوع 2 می تواند ناشی از چاقی باشد، این نیز ممکن است یک عامل خطر باشد. کلسترول بالا نیز ممکن است در هیرسوتیسم نقش داشته باشد.

 

داروها

هیرسوتیسم می تواند از عوارض جانبی برخی داروها باشد. درمان با آندروژن که شامل تستوسترون، دهیدرواپی آندروسترون (DHEA) یا داروی دانازول است،که ممکن است به هیرسوتیسم کمک کند.
بدن به طور طبیعی DHEA تولید می کند و برخی افراد آن را به عنوان مکملی برای مبارزه با شرایط مرتبط با افزایش سن مانند پوکی استخوان مصرف می کنند. دانازول یک استروئید مصنوعی است که گاهی بخشی از درمان اندومتریوز را تشکیل می دهد. هر دو ممکن است تستوسترون را به عنوان یک عارضه جانبی افزایش دهند.

 

نحوه تشخیص علت پرمویی در زنان

یک پزشک به تاریخچه پزشکی با تمرکز ویژه بر چرخه قاعدگی نگاه می کند. اگر فرد دارای الگوی منظمی از دوره های قاعدگی باشد، هیرسوتیسم احتمالا علت ژنتیکی یا ارثی دارد.

اگر همیشه پریودهای نامنظم داشته اید، ممکن است به دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد.

درصورتیکه هیرسوتیسم و ​​بی‌نظمی قاعدگی اخیرا شروع شده باشد و زن پریود نشده باشد، پزشک ممکن است آزمایش‌هایی را برای وضعیتی که می‌تواند جدی‌تر باشد، مانند تومور تخمدان‌ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز انجام دهد.

با اندازه‌گیری سطح تستوسترون و DHEA در خون، پزشک می‌تواند نشانه‌های PCOS، تومورهای تخمدان، تومورهای غده فوق کلیوی یا تومورهایی را که می‌توانند غدد فوق کلیوی را تحریک کنند، بررسی کند.

در موارد هیرسوتیسم خفیف، که در آن هیچ علامت دیگری حاکی از تولید بیش از حد هورمون‌های آندروژن نیست، آزمایش‌های بیشتر ممکن است ضروری نباشد.
اگر آزمایش‌های بیشتری لازم باشد، چندین آزمایش خون برای بررسی کمبود هورمون‌های غده فوق کلیوی در دسترس است. برای اطلاع از انواع آزمایشات میتوانید با ما تماس بگیرید.
پزشک ممکن است سطوح هورمون پرولاکتین را برای بررسی علائم تومور در غده هیپوفیز آزمایش کند. همچنین ممکن است سطح قند و کلسترول خون را بررسی کنند.

 

موارد زیر نیز ممکن است به شناسایی تومورها یا بی نظمی های فیزیکی که می تواند منجر به هیرسوتیسم شود کمک کند:

  • اسکن MRI از مغز
  • سی تی اسکن غدد فوق کلیوی
  • سونوگرافی از تخمدان ها

اگر علت خاصی برای هیرسوتیسم مشخص شود، پزشک درمان مناسب را برای آن علت پیشنهاد میکند.
بنابراین شما میتوانید با انجام پکیج کامل این آزمایشات در آزمایشگاه پارس طب به پزشک خود در تشخیص و درمان کمک کنید.

اگر سطح انسولین بالا باشد، کاهش آن ممکن است منجر به کاهش هیرسوتیسم شود.

زنانی که شاخص توده بدنی (BMI) بالایی دارند ممکن است متوجه شوند که یک برنامه کاهش وزن باعث کاهش سطح آندروژن و در نتیجه کاهش علائم هیرسوتیسم می شود.

هیرسوتیسم یک بیماری بالینی شایع در بیماران زن در تمام سنین است. این بیماری حدود 5 تا 10 درصد از زنان را تحت تاثیر قرار می دهد و یک شکایت شایع در بخش پوست به دلایل زیبایی است. علت عمدتا هیپرآندروژنیسم است که ممکن است تخمدانی یا آدرنال باشد. ممکن است بخشی از یک سندرم متابولیک نادر، ناشی از دارو یا فقط ایدیوپاتیک باشد. هیرسوتیسم تأثیر روانی اجتماعی زیادی دارد، به ویژه در دختران جوان. مجموعه ما در رفع این مشکل همراه شماست، با ما در تماس باشید.

 

یافته های آزمایشگاهی هیرسوتیسم

تستوسترون

تستوسترون سرم ممکن است در صورت PCOS و CAH طبیعی تا افزایش یابد، اما در صورت تومور بدخیم آدرنال یا تخمدان قطعا (بیش از 200 نانوگرم در میلی لیتر) افزایش می یابد.

DHEAS

دهیدرواپی آندروسترون سولفات (DHEAS): افزایش DHEAS (بیش از 700 میکروگرم در دسی لیتر) همیشه نشان دهنده یک علت آدرنال، خوش خیم یا بدخیم است.

17-هیدروکسی پروژسترون

سطوح کمتر از 200 نانوگرم در دسی لیتر CAH را حذف نمی کند. افزایش خفیف سطوح بین 300 تا 1000 نانوگرم در دسی لیتر نیاز به آزمایش تحریک ACTH دارد. کوسینتروپین (ACTH مصنوعی)، 250 میکروگرم، به صورت داخل وریدی تجویز می شود و سطح 17 هیدروکسی پروژسترون قبل و یک ساعت بعد از تزریق اندازه گیری می شود. مقادیر پس از تحریک (بیش از 1000 نانوگرم در دسی لیتر) یک آزمایش مثبت را تشکیل می دهد.

کورتیزول ادرار 24 ساعته

در زنانی که علائم و نشانه های سندرم کوشینگ دارند، کورتیزول بدون ادرار 24 ساعته باید اندازه گیری شود.

نسبت LH/FSH

LH/FSH بیشتر از 3 نشان دهنده PCOS است.

سرم TSH

TSH سرم و پرولاکتین، کم کاری تیروئید و هیپرپرولاکتینمی می تواند منجر به هیرسوتیسم شود.

 

منابع : mayoclinic

طرف قرارداد با کلیه بیمه ها

در آزمایشگاه پارس طب، ما به خود می بالیم که می توانیم دسترسی به خدمات استثنایی آزمایشگاهی خود را برای همه، صرف نظر از ارائه دهنده بیمه آنها، فراهم کنیم.

بیمه تکمیلی درمان

آزمایش چکاپ در منزل

برای انجام آزمایشات پزشکی، بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه، نمونه خون و ادرار را در خانه انجام دهید.

عضویت در خبرنامه

با ثبت‌نام در خبرنامه، آخرین مطالب سایت را در ایمیل خود دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *