سرطان سینه

آزمایش HER-2 و نقش آن در سرطان سینه

آنچه در این مطلب میخوانید :

سرطان پستان متداولترین نوع سرطان در زنان است. بطوریکه نشان داده شده از هر ۹ الی ۱۱ زن یک نفر به سرطان پستان مبتلا می شود که این نسبت با افزایش سن افزایش می یابد. مانند دیگر تومورها ،چندین تغییر ژنتیکی در سرطان پستان شناسایی شده اند که در رشد کنترل نشده سلول تومور دخیل هستند. در این میان،HER-2 یکی از ژنهای دخیل در سرطان پستان است.

رسپتورهای خانواده فاکتور رشد اپیدرمی Human Epidermal Growth Factor) ( شامل 1HER-، HER-2 HER-3,و
HER-4می باشند که نقش اساسی در بیماریزایی چندین سرطان انسانی ایفا می کنند. رسپتورهای خانواده HER رشد ، بقا و تمایز سلول را تنظیم می کنند. این رسپتورها از سه قسمت تشکیل شده اند که شامل یک جایگاه اتصال به لیگاند خارج سلولی غنی از سیستئن، یک ناحیه لیپوفیلیک بین غشایی(ترانس ممبران) و یک ناحیه داخل سلولی با فعالیت تیروزین کینازی می باشد. رسپتور HER-2 یک گلیکوپروتئین بین غشایی با ۱۲۵۵ آمینواسید و ۱۸۵ کیلو دالتون وزن بوده که ژن آن بر روی بازوی بلند کروموزوم ۱۷ انسان واقع شده است.

رسپتورهای خانواده HER به صورت منومر در سطح سلول وجود دارند. به محض اتصال لیگاند به دمین خارج سلولی، پروتئین HER دیمریزه شده و دمین داخل سلولی آن ترانس فسفریله می شود. لیگاندی که بطور مستقیم توانایی فعال کردن رسپتور HER-2 را داشته باشد، شناسایی نشده و این رسپتور به محض اتصال به رسپتورهای دیگر این خانواده(از جمله 1HERوHER-3)، که درنتیجه اتصال به لیگاند فعال شده اند، فعال می شود.

 

همودایمریزاسیون )اتصال HER-2 به ( HER-2 و هترودایمریزاسیون )اتصالHER-2 به 3( HER- به اتوفسفوریلینش تیروزین دمین سیتوپلاسمی منجر شده که سبب فعال شدن مسیرهای سیگنالینگ داخل سلولی شامل MAPK[۱]، PI۳K[۲] و PKC[۳] می شود که در نتیجه آن سلول ها تمایز و تکثیر می یابند. هترودایمر HER-2 و HER-3 قویترین محرک مسیر سیگنالینگ داخل سلولی و مهمترین تنظیم کننده رشد و بقای سلول است. دایمریزاسیون HER-2 سبب تجزیه شدن فاکتور مهار کننده سیکل سلولی (P۲۷) شده منجر به پیشرفت سیکل رشد سلول می شود.

در منزل آزمایش دهید (ویژه تهران)

بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه، در سریع ترین زمان در منزل یا محل کار خود آزمایش دهید.

سلول های نرمال ۲ کپی از ژن HER-2 دارند در حالیکه سلول های توموری پستان می توانند ۵۰-۲۵ کپی از ژن HER-2 را دارا باشند که منجر به افزایش ۱۰۰-۴۰ برابری این پروتئین و ارائه ۲ میلیون رسپتور HER-2 در سطح سلول توموری می شود.

مطالعات نشان داد که تکثیر و بیان بیش از اندازه ژن HER-2 در سرطان های دیگر از جمله معده، مری، تخمدان، و اندومتر نیز دیده می شود.

تفسیر:

مطالعات انجام شده در سراسر جهان نشان داد که تکثیر و بیان بیش از اندازه HER-2 با چندین سرطان در انسان مرتبط است که این میزان در بیماران مبتلا به سرطان پستان ۳۰-۱۵%، سرطان معده ۳۰-۱۰ % و در بیماران مبتلا به سرطان تخمدان۳۰-۲۰% گزارش شده است. در مطالعات انجام شده در ایران، تکثیر و بیان بیش از اندازه HER-2 با روش های مختلف در بیماران مبتلا به سرطان پستان ۵۰-۲۳ % گزارش شده است.

میزان تکثیر و بیان HER-2 با اندازه تومور، مرحله پاتولوژیک بیماری، متاستاز گره لنفاوی، آنوپلئویدی و فاکتورهای افزایش دهنده تکثیر سلول های توموری در ارتباط است. مطالعات انجام شده در ۷۰۴ بیمار مبتلا به سرطان پستان نشان داد که عود بیماری در زنانی با تکثیرو بیان بیش از اندازه HER- ۲ ۵/۹، برابر بیشتر از زنانی است که بیان HER-2 در آنها نرمال می باشد. بیمارانی با بیان بیش از اندازه HER-2 دوره زندگی کوتاهتری دارند و میزان تکثیر و افزایش HER-2 با میزان پاسخ بیمار به شیمی درمانی در ارتباط است.

امروزه رژیم درمانی بیماران مبتلا به سرطان پستان، با توجه به وضعیت ژن HER-2 انتخاب می شود. آنتی استروژن ها از قبیل Tamoxifen به طور گسترده ای در درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان که از نظر استروژن رسپتور مثبت هستند بکار می رود. بیماران دریافت کننده Tamoxifen که سطح بالایی از HER-2 و AIB-1 را بیان می کنند اغلب به Tamoxifen مقاوم هستند.

 

موسسه American Society of Clinical Oncology(ASCO) و دانشگاه College of American Pathologists(CAP) دو روشIHC و FISH را جهت بررسی وضعیت HER-2 مورد تایید قرار داده اند. براساس روش IHC بیان بیش از اندازه پروتئین HER-2 بصورت +۳، بینابینی +۲ وموارد منفی +۱ گزارش می شود که موارد بینابینی باید با روش FISH مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به زمان بر بودن و گران بودن، زمان فیکساسیون، نوع ماده فیکس کننده، تکرار پذیری پایین و شرایط آماده سازی نمونه، روش FISH و IHC با مشکلاتی مواجه هستند. مطالعات نشان داد که آنالیز مولکولی مثل Real-time PCR یک تکنیک موثر، سریع ، تکرار پذیر ، مقرون به صرفه و قابل استاندارد سازی است که توانایی آنالیز همزمان چندین نمونه را دارد و می تواند بعنوان روش جایگزین مورد استفاده قرار گیرد. در این تکنیک، ژن HER-2 بصورت همزمان با ژن های رفرانس تکثیر می یابند. این ژنها تغییرات کمی در تعداد کپی را در سلولهای سرطانی نشان می دهند. با مقایسه نسبت HER-2 به ژن رفرانس با استفاده از تکنیک Real-time PCR می توان تکثیر HER-2 را مورد ارزیابی قرار داد.

عوامل مداخله گر :

  • هپارین در مقادیر بالا در این آزمایش تداخل ایجاد می کند.
  • نمونه گیری و جداسازی پلاسما یا سرم در شرایط غیر استریل می تواند منجر به ایجاد نتایج مثبت کاذب گردد.
  • فضاهای مربوط به استخراج DNA، آماده سازی مواد مورد نیاز واکنش و فضای افزودن نمونه DNA به لوله PCR، برای جلوگیری از ایجاد نتایج مثبت کاذب باید از هم جدا باشند.

 

 

منابع :

  1. Nida Iqbal , Naveed Iqbal. Human Epidermal Growth Factor Receptor ۲ (HER۲) in Cancers: Overexpression and Therapeutic Implications. Hindawi Publishing Corporation Molecular Biology International Volume ۲۰۱۴, Article ID ۸۵۲۷۴۸, ۹ pages
  2. Patrick J Brennan , Toru Kumogai, Alan Berezov, Ramachandran Murali, Mark I Greene. HER۲/Neu: mechanisms of dimerization/oligomerization. Oncogene (۲۰۰۰) ۱۹, ۶۰۹۳ ± ۶۱۰۱
  3. Rubin , Y. Yarden. The basic biology of HER۲.Annals of oncology ۱۲(Suppl,۱): S۳-S۸, ۲۰۰۱.
  4.  Monilola A Olayioye. Update on HER-2 as a target for cancer therapy Intracellular signaling pathways of ErbB۲/HER-2 and family members. Breast Cancer Res ۲۰۰۱, ۳:۳۸۵-۳۸۹
  5. Hans Olsson, Agneta Jansson, Birgitta Holmlund,Cecilia Gunnarsson. Methods for evaluating HER۲ status in breast cancer: comparison of IHC, FISH, and real-time PCR analysis of formalin-fixed paraffin-embedded tissue. Pathology and Laboratory Medicine International ۲۰۱۳:۵ ۳۱–۳۷

طرف قرارداد با کلیه بیمه ها

در آزمایشگاه پارس طب، ما به خود می بالیم که می توانیم دسترسی به خدمات استثنایی آزمایشگاهی خود را برای همه، صرف نظر از ارائه دهنده بیمه آنها، فراهم کنیم.

بیمه تکمیلی درمان

آزمایش چکاپ در منزل

برای انجام آزمایشات پزشکی، بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه، نمونه خون و ادرار را در خانه انجام دهید.

عضویت در خبرنامه

با ثبت‌نام در خبرنامه، آخرین مطالب سایت را در ایمیل خود دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *