نقش سیستم ایمنی شناسایی و از بین بردن مهاجمان خارجی در داخل بدن مانند باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و غیره است. عوامل مختلفی مانند خواب، رژیم غذایی، استرس و بهداشت می توانند بر عملکرد سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارند.
عوامل مختلفی میتوانند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شود مانند:
- کمبود خواب
- استرس و اضطراب
- غم و اندوه
- کمبود ویتامین D
- داروهای خاص
- تغذیه نامناسب و چاقی
- استعمال دخانیات
- الکل
- کمتحرکی
- اشعه ماوراء بنفش
کمبود خواب
عدم خواب و استراحت کافی شما را در برابر بیماری های عفونی (ویروسی، باکتریایی و …) آسیب پذیر می کند و همچنین روند بهبودی را کند می کند. بدن بسیاری از پروتئینهای سیستم ایمنی (مانند سایتوکاین ها) را در طول خواب آزاد می کند. بنابراین کم خوابی باعث کاهش تولید سلول های ایمنی، آنتی بادی ها، سایتوکاین ها می شود که نقش عمده ای در دفاع بدن در برابر میکروب های خارجی دارند و درنتیجه باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شود.
استرس و اضطراب
افکار اضطراب آور می توانند پاسخ ایمنی بدن را در عرض 30 دقیقه ضعیف کند. استرس مداوم حتی خسارات بیشتری را به بار میآورد. برای مثال دفاع در برابر آنفولانزا، تبخال، زونا و ویروسهای دیگر را دشوار میکند. اگر نمی توانید بر اضطراب خود غلبه کنید یا در زندگی عادی شما اختلال ایجاد می کند، با پزشک خود صحبت کنید.
افزایش سطح هورمون استرس (کورتیزول) عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن را دشوار می کند.
علاوه بر تأثیر مستقیم استرس بر عملکرد سیستم ایمنی، استرس کنترل نشده می تواند بر الگوهای خواب، خلق و خو، رژیم غذایی و سطح فعالیت بدنی ما تأثیر بگذارد. همه این عوامل باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود.
در منزل آزمایش دهید (ویژه تهران)
بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه، در سریع ترین زمان در منزل یا محل کار خود آزمایش دهید.
غم و اندوه
برخی شواهد نشان می دهد که غم و اندوه، به ویژه اگر طولانی شود، می تواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شود. این اثر می تواند تا 6 ماه ادامه داشته باشد. اگر برای مقابله با از دست دادن یک عزیز یا یک رویداد آسیب زا به کمک نیاز دارید، با پزشک یا متخصص سلامت روان خود صحبت کنید.
بر اساس مطالعه ای که در شماره دسامبر 2014 مجله Neuroimmunology منتشر شد، احساس تنهایی می تواند سیستم ایمنی بدن شما را مختل کند. تحقیقات روی موش ها نشان می دهد که افزایش اضطراب همراه با احساس تنهایی منجر به سرکوب بیشتر سیستم ایمنی، استرس اکسیداتیو بیشتر و آسیب ناشی از رادیکال های آزاد می شود.
یک رویداد ناگهانی یا آسیب زا می تواند به طور قابل توجهی پاسخ ایمنی شما را تضعیف کند. به عنوان مثال، از دست دادن یکی از عزیزان می تواند تولید مواد شیمیایی عصبی و هورمون هایی را افزایش دهد که خطر ابتلا به عفونت های مکرر و شدید ویروسی مانند آنفولانزا را افزایش می دهد. بر اساس بررسی ژوئن 2012 منتشر شده در Dialogues in Clinical NeuroSciences، سوگ با افزایش پاسخ های کورتیزول و عدم تعادل سیستم ایمنی مرتبط است. حتی برخی از واکسن ها، از جمله واکسن آنفولانزا، ممکن است برای افرادی که بسیار مضطرب هستند، کمتر موثر باشد.
کمبود ویتامین D
این ویتامین نه تنها برای حفظ استخوان های سالم و قوی یا سلول های خونی سالم ضروری است، بلکه ویتامین D به تقویت سیستم ایمنی نیز کمک می کند. حتی در اپیدمی ویروس کرونا، بحث هایی در مورد اینکه آیا ویتامین D در برابر کرونا محافظت می کند وجود دارد؟
داروهای خاص
این داروها شامل داروهایی برای درمان آلرژی، آرتروز، لوپوس، پیوند اعضا و… هستند. کورتیکواستروئیدها و همچنین مهارکنندههای TNF و داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان یکی از این موارد میباشند.
تغذیه نامناسب و چاقی
یک رژیم غذایی متعادل و غنی از مواد مغذی و گوشت قرمز کمتر و غذاهای فرآوری شده می تواند سیستم ایمنی بدن شما را در بهترین حالت خود نگه دارد. عادات غذایی خوب می تواند به شما در حفظ وزن سالم کمک کند.
خوردن میوه ها و سبزیجات سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با عفونت ها تقویت می کند. محصولات تازه و آجیل حاوی مقدار زیادی روی، بتاکاروتن، ویتامین های A، C، E و سایر مواد مغذی هستند که یک بدن سالم به آن نیاز دارد.
غذاهای گیاهی سرشار از فیبر هستند که به کاهش چربی بدن کمک می کند که به نوبه خود می تواند پاسخ سیستم ایمنی شما را تقویت کند.
بنابراین، نخوردن میوه و سبزیجات کافی می تواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شود. با گذشت زمان، رژیمهای پرچرب میتوانند تعادل باکتریهای روده را که به پاسخهای ایمنی کمک میکنند و اثر مهاری بر گلبولهای سفید خون دارند، از بین ببرند. به نظر می رسد چاقی احتمال ابتلا به آنفولانزا و سایر عفونتها مانند ذات الریه را بیشتر میکند. چاقی با کاهش تعداد و عملکرد گلبول های سفید خون که برای مبارزه با عفونت ضروری هستند، بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد.
گذراندن زمان خیلی کم در فضای باز
نور خورشید عملکرد لنفوسیت های T سیستم ایمنی را بهبود می بخشد که به مبارزه با عفونت کمک می کند. اما حضور در فضای باز فواید دیگری نیز به همراه دارد. بسیاری از گیاهان در جنگل باعث تولید فیتونساید میشوند که میتواند عملکرد سیستم ایمنی بدن شما را تقویت میکند.
استعمال دخانیات
نیکوتین ناشی از سیگار، جویدن تنباکو یا هر منبع دیگری می تواند توانایی بدن شما را برای مبارزه با میکروب ها مختل کند. مصرف ماری جوانا همچنین باعث التهاب ریه، مشکلات تنفسی و سرکوب سیستم ایمنی می شود.
نیکوتین سطح کورتیزول را افزایش میدهد، در حالی که تشکیل آنتی بادی توسط لنفوسیتهای B و پاسخ لنفوسیتهای T به آنتی ژنها را کاهش میدهد. بخار حاصل از سیگارهای الکترونیکی نیز میتواند به ریهها آسیب برساند و آنها را در معرض عفونت قرار دهد، طبق نتایج یک مطالعه بر روی موشها که در فوریه 2015 درمجله PLOS One منتشر شد، محققان هشدار دادند که سیگارهای الکترونیکی ایمن نیستند زیرا بخار آنها حاوی رادیکالهای آزاد است و میتواند باعث التهاب مجاری هوایی و اختلال در پاسخ به باکتریها و ویروسها شود.
الکل
حتی نوشیدن بیش از حد نوشیدنی می تواند پاسخ سیستم ایمنی بدن به عوامل بیماری زا را کاهش دهد. متابولیت اصلی الکل استالدئید (acetaldehyde) نام دارد که ریهها را مستعد حمله باکتریایی و ویروسی میکند. الکل همچنین روند حمله گلبولهای سفید به باکتریها و ویروسها و تجزیه آنها را مختل میکند و این باعث میشود افرادی که بیش از حد الکل استفاده میکنند بیشتر در معرض خطر عفونت قرار گیرند.
عدم تحرک
ورزش هوازی منظم سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. عدم تحرک باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی، التهاب و سایر بیماری های مزمن می شود. در اپیدمی کووید 19 در مورد تأثیر ورزش در کاهش خطر مرگ در اثر کرونا بحثی داشتیم که می توانید در مقاله به آن مراجعه کنید.
اشعه ماوراء بنفش
افزایش سطح برخی از آلاینده های هوا باعث تخریب لایه اوزون و افزایش میزان اشعه مضر فرابنفش خورشید می شود. به گفته آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA)، این می تواند منجر به افزایش نرخ سرطان پوست، آب مروارید و سیستم ایمنی ضعیف شود. سازمان بهداشت جهانی هشدار میدهد قرار گرفتن در معرض اشعههای فرابنفش محیطی نیز میتواند بر سلولهای ایمنی تأثیر بگذارد و خطر عفونت را افزایش دهد و احتمالاً دفاع در برابر سرطان پوست را ضعیف کند. استفاده از عینک آفتابی، لباس محافظ و ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر می تواند بسیار مفید باشد.
منابع : kemin | everydayhealth
طرف قرارداد با کلیه بیمه ها
در آزمایشگاه پارس طب، ما به خود می بالیم که می توانیم دسترسی به خدمات استثنایی آزمایشگاهی خود را برای همه، صرف نظر از ارائه دهنده بیمه آنها، فراهم کنیم.
14 پاسخ
سلام من ۳۰سالمه۱۲ساله ام اس دارم دارومم ریتوکسی ماب هست سرکوب گرسیستم ایمنی هست. مدتی هست دردی درصورتم ایجادشده جدیدا به دندان هامم رسیده جوش های ریزسفیدرنگ هم روی لثه هام ایجادشده میخاستم ببینم این دردوجوش های لثه به خاطرهمین داروی ریتوکسی ماب هست؟سیستم ایمنی بدنم ضعیفه؟
در افراد مبتلا به بیماری های مزمن طولانی مدت که سیستم ایمنی را تضعیف می کند، ضایعات دهانی گاهی اوقات می تواند ناشی از عفونت های فرصت طلب یا قارچی باشد.
بهترین راه این است که توسط پزشک معاینه شوید و در صورت لزوم نمونه ای از آن ضایعات گرفته شود و برای بررسی آزمایشگاهی و درمان ضایعات، عفونت های قارچی و سایر شرایط به آزمایشگاه فرستاده شود.
گاهی اوقات ممکن است ضایعات آفت مانندی وجود داشته باشد که با ضعیف شدن سیستم ایمنی ایجاد می شود و علت به خصوصی ندارد که درمان های مراقبتی پزشک کفایت میکند.
باسلام، بنده متولد1335هستم دراهواززندگی میکنم هنگامی که برای خرید درساعتهای اوج گرمای اهوازبیرون میروم متاسفانه دچار بی حالی وافت فشاروکاهش قندخون میشم بطوری که بی حالی شبیه اغمابهمراه ضعف شدیدوتعریق وبی حالی
میشم. البته بنده صبحانه میخورم دردهم شهریوربنده صبحانه باخوردن عسل وگردم وچای وپنیربرای خریدتاساعت بعداز12درحال خریدزیرافتاب ودمای هوای 48درجه بودم ابن درحالی است که دربازارخرما خریدم ومقداری هم خورم یعنی تقریبا دران روز هم خرماخوردم وهم درمنزل عسل ولی متاسفانه بعدازخریدوننشستن توی ماشبن کولرداروحرکت بسمت خانه بعدازطی مسافتی کوتاه داخل سوپری محل که محیط خنکی داشت شدم ویه اب پرتقال سفارش دادم وبعدازخوردن ان دچار حالت ضعف شدید وکم. تحرکی بهمراه تعریق پیشانی وافت فشار وبی حالی شدیدبمانندحالاتی که درکاهش قندخون وافت فشارهست شدم. لذاازانجاییکه بنده اب پرتقال نوردم وقبل ازان عسل وخرما خوردم چرابازهم این حالت برای.بنده پیش امده است البته قبلا هم این تجربه راداشتم ولی نه بدین شدت ولی پیش میامد وخیلی زودهم برطرف میشد ویا ضعف ان کم شدت بودولی اینبارشدت داشت وزمانش هم زیادطول کشید بطوریکه صاحب مغازه میخواست بااورژانس تماس بگیره که بنده امتناع کردم وپس از تقریبا15دقیقه ای باضعف کمتری توانستم به ماشین بروم وبابی حالی ولی شدت کمترازقبل به رانندگی بسوی منزل ادامه دادم وبارسیدن منزل باچنددقیقه استراحت وگرفتن فشار بادستگاه فشار متاسفانه فشاربنده 11روی7بود این درحالی است که بنده پرفشاری خون دارم وزیرنظردکترمتخصص قلب وعروق دوعدد قرص فشارمیخورم صبح عصربترتیب
والساکور80واملوبر5.جهت یاداوری سه سال پیش ازاین، پرفشاری خون گرفتم وفشارم تا 18و20بالامیرفت وسردرد عجیبی گرفتم که جهت مداوا زیرنظرپزشک قلب. ازمایش ونوارسینوگرافی قلب وتست ورزش تشخیص دکتر رسوب گرفتی وبودن چربی دررگهای قلب بودکه داروی قلب بهمراه قرص های ادراراورتجویزکردن وهنوزهم درحال مصرف هستندحال استدعادارد ایااین یک بیماری است یایک نوع حالات عادی هستندکه برای شخص پیش میادونوع ان چگونه است وراه تشخیص ودرمان ان چیست ایا بایدبه پزشک مراجعه کردوبه. کدام پزشک وچه نوع تخصصی مراجعه شود.
قبلا از حسن توجه ومساعدت وهمیاری ومحبت بی شایله شما کمال تشکررا دارم. باارادت خالصه.
بسته به علائم ذکر شده، وضعیت سلامتی شما، سن شما و شرح وضعیتی که ذکر کردید
حتما باید یک سری آزمایشات برای بررسی قند خون، قند ناشتا، قند دو ساعت بعد از غذا و انسولین انجام شود.
خوردن غذاها یا کربوهیدرات های حاوی قند می تواند باعث ترشح انسولین و در نتیجه کاهش قند خون، ضعف، تعریق و بی حالی شود.
البته گرما و آلودگی هوا در آن مناطق هم بی تاثیر نیست.
با نوشیدن مایعات کافی، انجام ازمایش های چکاپ و در صورت لزوم مصرف دارو زیر نظر پزشک می توانید از این وضعیت پیشگیری کنید.
سلام
مادرم مدت یک سال هست که تو ازمایشات سیستم ایمنی ضعیفی را نشان میدهد
مدتی هم هست که دل درد دارد
پیش پزشک متخصص خون رفتیم
یه ازمایش مجدد داد
و دوباره در اون ازمایش هم بار از سطح قبلی پایین تر بود
حالا دوباره باید بریم پیش پزشک
تشخیص شما چیست
بهتر است نتایج آزمایش را برای ما ارسال کنید
یا میزان کاهش یافته در آزمایش ایشون مربوط به چه چیزی است؟
سابقه بیماری را ذکر کنید تا راهنمایی های دقیقی به شما بدهیم
جواب آزمایش چجوری بفرستم
از طریق ایمیل با ما در ارتباط باشید
info@parsteblab.com
من خانم 38هستم آنتی TPO484 سیستم ایمنی بدنم به تیروییدم حمله میکنه قرص لووتیروکسین 100مصرف میکنم خیلی نگرانم استرس زیادی دارم نمیدونم چی میشه آخرش اوزون تراپی کردم ولی بدنم درد میکنه
افزایشantitpoدر یک سری از بیماریهای تیروئید دیده می شود و با کم کاری غده و افزایش ترشح هورمون TSH میزان آن بالاتر می رود ولی جای نگرانی نیست با تشخیص و کنترل بیماری و تجویز دارو و ازمایشات دوره ای کنترل می شود
سلام خسته نباشید من خانم ۵۳ ساله
هستم از تهران گرفتگی عروق قلب و فشار بالا دارم من هر وقت سرما میخوام سخت مریض میشم ب حالت مرگ میرفتم حالم خیلی بد میشه م مدت طولانی طول می کشه تا خوب بشم علت چیه قند ۱۱۶ ممنون میشم راهنمایی کنید
فشار خون و دیابت یا ناراحتی قلبی همه می تونه بعنوان عامل خطر باشه بهتره از داروهای تقویت سیستم ایمنی و کنترل فشار خون یا قلبی به موقع استفاده کنید و حتما از ماسک در تماس با افراد استفاده کنید تا کم تر بیمار بشوید
با سلام. من ۳۹ سالمه و با توجه به بیماری کرونا ، سعی میکنم در محل کارم (مدرسه) ماسک بزنم. با توجه به اینکه همیشه موارد بهداشتی رو رعایت میکنم ، متاسفانه زود زود سرما میخورم . طوری که از مهر ماه تا الان در عرض ۵ ماه ۶ بار آنفولانزا گرفتم.قند خونم یکم بالاست واسه همین متفورمین مصرف میکنم.دلیل اینکه چرا سطح ایمنی بدنم پایین اومده ، نمیدونم چیه. لطفا راهنمایی کنید.
شاید بیماری زمینه ای یا سینوزیت دارید
از داروهای افزایش دهنده سطح ایمنی می توانید استفاده کنید و با پزشک مشورت و در صورت نیاز ازمایش و ct انجام دهید