Blood Urea Nitrogen در آزمایش خون که در برگه آزمایش به اختصار BUN نامیده می شود، میزان نیتروژن اوره خون را اندازه گیری می کند.
اوره یک ماده زائد است که به عنوان بخشی از فرآیند طبیعی بدن برای تجزیه پروتئین ها تشکیل می شود. به آن نیتروژن اوره نیز گفته می شود و توسط کلیه ها از خون تصفیه می شود تا از طریق ادرار از بدن خارج شود. وجود مقداری اوره در خون طبیعی است اما زمانی که سطح BUN خیلی بالا باشد، می تواند نشانه ای از عدم عملکرد صحیح کلیه ها باشد.
سطح نیتروژن اوره یکی از شاخصهای عملکرد کلیهها است. این یک آزمایش ساده است که با بیرون کشیدن خون از بدن شما از طریق ورید بازو انجام می شود.
اگرچه BUN را می توان به صورت جداگانه آزمایش کرد، اما معمولاً همراه با سایر مواد موجود در خون که می تواند عملکرد کلیه ها را بررسی کند، مانند آزمایش کراتینین اندازه گیری می شود.
چه زمانی باید آزمایش نیتروژن اوره خون انجام شود؟
آزمایش BUN یک آزمایش معمولی است که توسط پزشک در حین چکاپ به عنوان بخشی از پانل متابولیک جامع (CMP) یا پانل متابولیک پایه (BMP) تجویز می شود. در صورت بستری شدن در اورژانس یا در طول بستری در بیمارستان، این کار انجام می شود.
اگر شما عوامل خطر بیماری کلیوی را دارید، ممکن است پزشک شما آزمایش های غربالگری از جمله آزمایش خون BUN را توصیه کند.
در منزل آزمایش دهید (ویژه تهران)
بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه، در سریع ترین زمان در منزل یا محل کار خود آزمایش دهید.
بیماری کلیوی اولیه علائمی ندارد، اما عوامل زیر می توانند شما را در معرض خطر بیشتری قرار دهند:
- سابقه خانوادگی بیماری کلیوی
- دیابت
- فشار خون بالا (فشار خون بالا)
- بیماری قلبی
اگر قبلاً آزمایش خون BUN غیرطبیعی داشتهاید یا مشکل کلیوی شناخته شدهای دارید، تکرار آزمایش در فواصل زمانی منظم ممکن است برای نظارت بر وضعیت و عملکرد فعلی کلیه مناسب باشد.
آزمایشهای عملکرد کلیه، از جمله اندازهگیری نیتروژن اوره خون، ممکن است برای نظارت بر عوارض جانبی هنگام شروع داروی جدیدی که میتواند بر کلیهها تأثیر بگذارد نیز مورد استفاده قرار گیرد.
اگر پزشک مشکوک باشد که علائم شما نشانه ای از بیماری کلیوی است، اغلب آزمایش BUN تجویز می شود که شامل:
- خستگی
- تکرر ادرار یا به اندازه کافی زیاد نیست
- ادرار تغییر رنگ یا غیر معمول (خونی، کف آلود، قهوه ای رنگ)
- تورم در اطراف چشم ها یا روی صورت، شکم، بازوها، پاها یا پاها
- فشار خون بالا
- حالت تهوع یا استفراغ
آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) چگونه انجام می شود؟
آزمایش خون bun یک خون گیری ساده است و خطر بسیار کمی در آن دخیل است.
شما روی یک صندلی می نشینید و یک متخصص مراقبت های بهداشتی یک سوزن نازک را به بازوی شما وارد می کند و خون را در ویال های کوچک می کشد.
ممکن است کمی احساس خارش داشته باشید و بعد از آن ناحیه ممکن است کمی کبود شود. هر اثری که از تزریق باقی می ماند به سرعت از بین می رود. بانداژ چسبانده شده روی محل را می توان چند ساعت بعد برداشت.
شرایط قبل از آزمایش :
برای آماده شدن برای آزمایش BUN هیچ کاری لازم نیست انجام دهید.
با این حال، بسیاری از مواقع پزشکان شما آزمایشهای خون دیگری را نیز تجویز میکنند که علاوه بر آزمایشهای BUN، مستلزم ناشتا (نخوردن یا نوشیدن) است.
از پزشک خود بپرسید که آیا لازم است قبل از انجام آزمایش خون ناشتا باشید.
تفسیر نتایج آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN)
اوره بر حسب میلی گرم در دسی لیتر خون (mg/dL) اندازه گیری می شود.
سطوح طبیعی اوره متفاوت است، اما سطوح بالای نمونه خون شما معمولاً به این معنی است که کلیه های شما به طور طبیعی کار نمی کنند. آنها می توانند نشانه ای از بیماری یا نارسایی کلیه باشند.
سطوح بالاتر از حد معمول اوره ممکن است ناشی از رژیم غذایی پر پروتئین، داروها، سوختگی (به علت از دست دادن آب بدن) و کم آبی باشد.
علت پایین بودن اوره خون ممکن است ناشی از رژیم غذایی با پروتئین بسیار کم، سوء تغذیه یا آسیب شدید کبدی باشد. نوشیدن مقادیر بیش از حد مایع ممکن است باعث هیدراتاسیون بیش از حد شود و باعث کاهش مقدار اوره شود.
محدوده نرمال ممکن است بسته به محدوده مرجع مورد استفاده توسط آزمایشگاه و سن شما متفاوت باشد. مقدار نرمال آزمایش BUN بر اساس سن به شرح زیر است:
سن |
میزان نرمال BUN در آزمایش خون |
نوزادان ۱ تا ۷ روز | ۳ – ۱۲ mg/dl |
نوزادان ۸ روز تا یکساله | ۵ -۱۸ mg/dl |
کودکان ۱ تا ۱۳ سال | ۵ – ۸ mg/dl |
کودکان ۱۴ تا ۱۹ سال | ۸.۴ – ۲۱ mg/dl |
بزرگسالان ۲۰ تا ۵۰ سال | ۷ – ۲۱ mg/dl |
بزرگسالان ۵۱ سال به بالا | ۷ – ۲۰ mg/dl |
توجه داشته باشید : آزمایشگاهها میتوانند از روشهای مختلفی برای اندازهگیری BUN استفاده کنند و آنچه که یک نتیجه طبیعی را تشکیل میدهد میتواند از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر متفاوت باشد.
منابع : clevelandclinic | ebmconsult
طرف قرارداد با کلیه بیمه ها
در آزمایشگاه پارس طب، ما به خود می بالیم که می توانیم دسترسی به خدمات استثنایی آزمایشگاهی خود را برای همه، صرف نظر از ارائه دهنده بیمه آنها، فراهم کنیم.