در روزهای اخیر آمار شناسایی مواردی محدود از بیماری جذام یا خوره و اطلاعات غلط منتشره موجب نگرانی برخی هموطنان شده، اما به خاطر داشته باشیم جذام اگرچه بیماری باکتریایی یا میکروبی است اما کسی که مبتلا می شود، دو فاکتور را حتما دارد؛
اول استعداد ژنتیکی و ذاتی است.چه بسا حدود 95 درصد مردم دنیا به طور ژنتیکی مقاومت در برابر جذام دارند؛ یعنی حتی اگر به مدت طولانی هم در تماس با میکروب قرار داده شوند، مبتلا نخواهند شد.
دوم، تماسهای مکرر منظم و نزدیک برای ماه ها یا سال ها با فرد جذامی از نوع واگیردار و عفونی که حتما درمان نشده باشد.
لذا جذام گرفتن به این سادگی نیست و هراس یا هراس افکنی از آن، ناشی از ناآگاهی و اطلاعات نادرست است.
البته فقر وبیخانمانی و تغذیه نامناسب و عدم دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی از عوامل مساعدکننده ابتلا به این بیماری است.
امروزه جذام درمان می شود و از بین میرود به شرط این که قبل از تخریب اعصاب محیطی درمان شروع و انجام شده باشد.
واکسن بثژ نیز که در ایران در کودکی تلقیح میشود به میزان قابل توجهی از بدن در برابر جذام حفاظت میکند.
در منزل آزمایش دهید (ویژه تهران)
بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه، در سریع ترین زمان در منزل یا محل کار خود آزمایش دهید.
جذام چیست؟
جذام یک بیماری مزمن مسری است که به وسیله باسیل های مقاومی به نام میکوباکتریوم لپرا به وجود می آید. پوست و اعصاب، مهمترین مناطقی هستند که هدف این باسیل ها قرار می گیرند. هر چند که سایر اندام های بدن نیز چندان از حمله این بیماری، مصون نیستند. به خصوص دست، پا، صورت و چشم ها ممکن است دچار این ضایعه شوند. چون عصب این اعضا از بین می رود، بیمار آسیب دیدگی و سوختگی حاصل از بیماری را احساس نمی کند و ضایعات حاصله ممکن است تبدیل به زخم شوند. به علاوه این بیماری ممکن است خود را به صورت ضعف ماهیچه ها و فلج نیز نشان دهد و در نتیجه، معلولیتهای جدی از قبیل از شکل افتادگی عضو یا حتی کوری و از بین رفتن انگشتان دست و پا به وجود خواهد آمد.
چگونگی سرایت و انواع جذام
جذام عمدتاً با قطرات بسیار ریز آب بینی می تواند پراکنده شود. ولی به راحتی منتقل نمیشود و مستلزم تماس طولانی فرد با عامل بیماری است. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، هیچ وقت متوجه نمی شوند که به این باکتری آلوده شده اند. درمیان این بیماران، عکس العمل سیستم ایمنی، نوع جذامی را که به آن مبتلا شده اند، مشخص می کند.
انواع جذام عبارتند از:
جذام Paucibacillary: بیماری جذامی با تعداد نسبتاً کمتر باکتری
جذام Multibacillary: چون بیماران جذامی مالتی، تعداد بیشتری از باسیلها را در بدن خود دارند، بیماری آنها واگیر دارتر خواهد بود، ضایعات پوستی بیشتری خواهند داشت و درمان طولانی تری در انتظارشان است.
علایم این بیماری:
رنگ پریدگی پوست و بی حسی، اولین علایم جذام هستند. در بیماران مالتی باسیلاری، بسیاری از اندام های دیگر مانند غدد لنفاوی، بینی، بیضه و کلیه ها نیز ممکن است درگیر شوند. اما مهمترین معلولیت ناشی از جذام، درگیری اعصاب بالاتنه است که درنتیجه آن، بی حسی یا اختلال حرکتی در یک سری عضلات مشخص، به وجود می آید.
درمان جذام:
از آن جا که تمامی میکوباکتریوم های فعال قابل کشته شدن هستند، جذام یک بیماری قابل درمان است. چند دارو درمانی (داسپون، ریفامپیسین و کلوفازیمین)، موثرترین درمان پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی برای بیماری جذام است. البته بیماران برای معالجه کامل، باید به صورت مرتب داروهای خود را طی دوره های نسبتاً طولانی مصرف نمایند. یک دوره 6 ماهه برای بیماران پاسی باسیلاری و یک دوره 24-12 ماهه برای بیماران جذامی مالتی باسیلاری کافی خواهد بود. جذام بیشتر از هرچیز، یک بیماری معلولیت آور است از این رو، هدف از کنترل برنامه ها، علاوه بر قطع انتقال باکتری و درمان بیماران، کاهش ناتوانی و معلولیت آنها نیز هست. آنچه که در این بیماری اهمیت دارد، آغاز سریع درمان (پیش از بروز معلولیت) است
شایان ذکر است که جذام هنوز یکی از معضلات جدی سلامت عمومی است. با وجود این، برای کنترل آن هیچ کار جدی صورت نگرفته است. از هنگامی که راه درمان موثر برای آن پیدا شد، امکان پیشگیری از شکل افتادگی اندام ها و معلولیت و سرعت در بهبود، فراهم گردید. البته به یاد داشته باشید که این فقط درصورتی امکان پذیر است که درمان تا حد امکان، سریع آغاز شود.
منبع :
Microbiology.News
طرف قرارداد با کلیه بیمه ها
در آزمایشگاه پارس طب، ما به خود می بالیم که می توانیم دسترسی به خدمات استثنایی آزمایشگاهی خود را برای همه، صرف نظر از ارائه دهنده بیمه آنها، فراهم کنیم.